Kyhhäys-ohjeet kouluille

Lähde Kyhhäyksen mukaan huimalle matkalle tulevaisuuteen! Kevään 2022 Kyhhäyksessä päästetään luovuus taas valloilleen, nyt jo 61. kertaa!

Millainen on tulevaisuuden koulu, onko opettajana ehkä robotti? Millaista ruokaa syödään? Riittääkö puhdasta vettä kaikille? Entä millaisia ovat harrastukset, lemmikit, muoti, viihde? Millaista työnteko on tulevaisuudessa? Millaisia ammatteja on olemassa? Miten liikumme tulevaisuudessa, autolla, pyöräillen, vai kenties ilmassa leijuen?

Voit katsoa lähelle tai kauas, kertoa itsestäsi aikuisena tai loikata vuosituhansien päähän toiselle planeetalle. Sinun ei tarvitse ratkaista nykypäivän ongelmia, vaikka voit toki halutessasi tehdä senkin. Mutta voit myös miettiä, mikä voisi tulevaisuudessa olla hassua, vitsikästä tai muuten vain mahtavaa. Juuri tästä hetkestä lähtee ääretön määrä polkuja tulevaisuuteen, astu yhdelle niistä ja pidä hauskaa!

Mitä ajatuksia teema herättää sinussa? Kerro se kuvin, runoin tai tarinoin, videolla tai vaikkapa laulun muodossa.

Koulujen rooli

Jokaiselle lehden tekoon osallistuvalle koululle tulee painettuun lehteen tutusti omat sivut. Osa aineistoista julkaistaan lisäksi peda.net-ympäristössä ja videoita mahdollisuuksien mukaan KuopioTV:ssä. Kuopion kaupungin tietosuojalinjausten vuoksi Instagram- tai YouTube-sovelluksia ei käytetä.

Koulun omille sivuille voidaan vapaasti tuottaa teeman mukaisia töitä. Ne voivat olla esim. runoja, haastatteluja, tarinoita, uutisia, mielipidetekstejä, vitsejä, arvoituksia, sarjakuvia, kuvia, videoita jne. Tyyli on siis vapaa. Koulut vastaavat, että videoissa ja kuvissa esiintyvillä oppilailla on kuvauslupa.

Kyhhäystiimi tekee sivujen lopullisen taiton, joten koulujen tehtäväksi jää töiden toimittaminen tiimille. Koulut voivat toki antaa ehdotuksensa sivun taittoon.

Ohjeet töiden tallentamisesta ja nimeämisestä

Lehteen tulevien tekstien, kuvien ja videoiden tulee olla valmiina toimitettavaksi sähköisessä muodossa viimeistään 20.2.2022. Tietosuojalinjaukset ovat tuottaneet uusia haasteita sähköisen tallennuspaikan järjestämiselle, mutta nyt on onneksi kaikki kunnossa näiltä osin. Jokaiselle koululle on perustettu tallennuskansio kaupungin tietosuojalinjausten edellyttämällä tavalla. Koulujen Kyhhäys-vastaaville on myös jaettu oikeudet kansioihin ja ilmoitukset tästä ovat lähteneet sähköpostitse. Kannattaa tarkistaa sähköpostin roskapostikansio, mikäli viestiä ei ole vielä havainnut. Koulujen tallennettua työnsä tallennuskansioihin 20.2. mennessä, tiedostot haetaan niistä tietoturvallisesti lehden taittoa varten.

Nimeä tiedostot aina näin: Koulun nimi_luokka_tekijä_mahdollinen työn nimi (esim. rajala_2f_maija_meikäläinen_tulevaisuuden_opettaja). Samalla tavalla nimetään kaikki aineistot, olivatpa ne teksti-, kuva- tai videotiedostoja.

Kuvat: skannatut kuvat ja valokuvat 100% koossa (1:1). Tarkkuus 300 dpi. Tiedostomuoto JPG (tiedostokoko A5 kokoiselle kuvalle noin 2-4 Mb).

Töitä ei saa tallentaa PowerPoint-muodossa (.ppt/.pptx).

Voit tehdä ehdotuksia koulusi sivujen taitosta esim. kuvana tai paperille hahmoteltuna, mutta lopullisen päätöksen taitosta tekee Kyhhäyksen taittaja.

Jos toimitat videotiedostoja, Kyhhäys-työryhmä pyrkii saamaan ne KuopioTV-kanavalle, mikäli tästä saadaan sovittua Kuopion tiedostuksesta vastaavien kanssa. Kevään lehteen valitut videot linkitetään QR-koodina lehden sivuille.

Kansikuvakilpailu

Kaikille osallistujille on myös avoin kansikuvakilpailu. Etu- ja takakannen piirtäjät palkitaan 50 euron stipendillä. (Huom. kuvaan EI SAA laittaa Kyhhäys-tekstiä).

Terveisin Pohjantien Nuorisomusiikki ry:n Kyhhäys-tiimi

Yhteydenotot: kyhhays@gmail.com